Durian Crepe
Sumber dari
Bahan-bahan untuk kulit Crepe
15 gm tepung hongkong
* 15 gm tepung jagung
* 13 gm tepung ubi kentang
* 13 gm tepung ubi kayu
* 8 gm tepung kastard
* 20 gm gula icing
* 1/8 sudu teh garam
Kesemua bahan bertanda * diatas perlu diayak
15 gm butter cair/minyak biasa/jagung
250 gm air
1 sudu esen vanila
6 biji telur gred A
pewarna kuning
- kesemua bahan ini dah bahan* hendaklah disebatikan
Cara-cara untuk membuat kulit
- Masukkan kesemua bahan bahan didalam mangkuk. Kacau sampai sebati, tapiskan & kemudian masukkan pewarna.
- Tuang sesenduk didalam non stick pan. Lenggang nipis. Jangan terbalikkan. Bila dah masak, sejukkan.
- Bila sudah sudah siap & kulit telah sejuk, letakkan kastard dahulu dan kemudian letak isi durian. Balut berhati-hati.
Bahan-bahan untuk Cream Kastard
200ml fresh milk
100ml fresh cream
25 gm tepung kastard
50gm gula castor
2 biji kuning telur
25ml fresh milk
Satukan semua bahan kastard ke dalam periuk. Panaskan dengan kaedah double boil. Kacau sehingga adunan ini pekat. Setelah pekat, sejukkan.
200 gm cream yang dipukul hingga bertanduk. Selepas kastard sejuk, kaup balikkan dengan cream tadi. Kemudian simpan didalam peti sejuk.

No comments:
Post a Comment