Wednesday, 28 November 2012

Durian Crepe Recipe






Durian crepe recipe here for my reference.

 Bahan untuk crepe/kulit

  • 15gm tepung hongkong 
  • 25 gm tepung jagung
  • 13gm tepung ubi kentang
  • 13gm tepung ubi kayu
  •  8 gm tepung kastard 
  • 20 gm gula aising 
  • 1/8 teh garam  -  kesemua bahan ini perlu diayak
  • 15gm butter cair/ minyak biasa/jagung 
  • 250gm air 
  • 1 sudu esen vanilla 
  • 6 biji telur gred A, 
  • pewarna kuning - kesemua bahan ini disebatikan  
Cara-cara membuat crepe/kulit
  1. Masukkan kesemua bahan-bahan tepung didalam bekas besar.
  2.  Masukkan bahan cecair sikit demi sikit.  
  3. Kacau sampai sebati dan tapiskan.
  4. Masukkan pewarna.
  5. Panaskan non-stick pan.
  6. Tuang sesenduk adunan kedalam nonstick pan.  lenggang biar nipis & tidak perlu diterbalikkan.

Bahan-bahan untuk krim
  • 200ml fresh milk 
  • 100 ml fresh cream
  •  25gm tepung kastard
  • 50 gm gula castor
  • 2 biji kuning teluar
  • 25ml fresh milk

1.    Masukkan bahan-bahan krim dalam bekas tahan panas & double boil sehingga pekat.  Tutup api & sejukkan.

2.    200gm fresh cream yang dipukul hingga bertanduk.  Selepas bahan krim sejuk, baru kaup balik dgn fresh cream.

Cara-cara membalut crepe

  1. bila crepe & bahan krim sudah siap.
  2. letak custard filling n isi durian.
  3. balut dengan berhati-hati.  Untuk cara-cara membalut crepe,
    blog azlitamasammanis

4 comments:

  1. Resipi ini ke Kak? nanti nak cuba!

    ReplyDelete
  2. Mummy Akmar : Baru buat guna resipi ni smlm.

    ReplyDelete
  3. Resultnya ok. tapi mula2 tu agak pekat sikit. bila tambah air, baru ok.

    ReplyDelete