Durian crepe recipe here for my reference.
Bahan untuk crepe/kulit
- 15gm tepung hongkong
- 25 gm tepung jagung
- 13gm tepung ubi kentang
- 13gm tepung ubi kayu
- 8 gm tepung kastard
- 20 gm gula aising
- 1/8 teh garam - kesemua bahan ini perlu diayak
- 15gm butter cair/ minyak biasa/jagung
- 250gm air
- 1 sudu esen vanilla
- 6 biji telur gred A,
- pewarna kuning - kesemua bahan ini disebatikan
- Masukkan kesemua bahan-bahan tepung didalam bekas besar.
- Masukkan bahan cecair sikit demi sikit.
- Kacau sampai sebati dan tapiskan.
- Masukkan pewarna.
- Panaskan non-stick pan.
- Tuang sesenduk adunan kedalam nonstick pan. lenggang biar nipis & tidak perlu diterbalikkan.
Bahan-bahan untuk krim
- 200ml fresh milk
- 100 ml fresh cream
- 25gm tepung kastard
- 50 gm gula castor
- 2 biji kuning teluar
- 25ml fresh milk
1. Masukkan bahan-bahan krim dalam bekas tahan panas & double boil sehingga pekat. Tutup api & sejukkan.
2. 200gm fresh cream yang dipukul hingga bertanduk. Selepas bahan krim sejuk, baru kaup balik dgn fresh cream.
Cara-cara membalut crepe
- bila crepe & bahan krim sudah siap.
- letak custard filling n isi durian.
- balut dengan berhati-hati. Untuk cara-cara membalut crepe,
blog azlitamasammanis
Resipi ini ke Kak? nanti nak cuba!
ReplyDeleteMummy Akmar : Baru buat guna resipi ni smlm.
ReplyDeleteOkay tak resultnya? okay tak
DeleteResultnya ok. tapi mula2 tu agak pekat sikit. bila tambah air, baru ok.
ReplyDelete